10145077 számú Sportedző (judo sportágban)

Oktató: Gyáni János

1969-ben kezdett el cselgáncsozni a Honvéd Szalvai Mihály Sportegyesületnél. Országos bajnokságokon 15 bajnoki címet nyert. 1975-től egészen 1989-ig a válogatott tagja volt (ifjúsági, junior, felnőtt korosztályokban). 1980-ban juniorként kivívta az indulást a moszkvai olimpiai játékokra 78 kg súlycsoportban. 1982-ben Debrecenben a Felnőtt Európa-Bajnokságon 86 kg súlycsoportban bronzérmes lett. 1984-ben a Belgrádban megrendezett felnőtt Európa-bajnokságon szintén bronzérmes helyezést ért el. Az 1984-es Los Angeles-i olimpiai játékokra - amire a bojkottálás miatt nem utazhatott el - Varsóban rendeztek meg egy pótversenyt. Ezen a ’csonka olimpián’ 86 kg súlycsoportban 5. helyezést ért el. 1985-ben a szöuli világbajnokságon szintén 5. helyezett lett. 1989-ben lemondott a válogatottságról. Ezen időszakban igen sok hazai, nemzetközi versenyt nyert és lett helyezett. Általában a magyar válogatott első számú utazó kerettagja volt 86 kg súlycsoportban. 1982-ben adományozták neki az Európa Bajnokságon elért sikereiért a II. DAN fokozatot.

Kora ellenére is edzésben tartja magát – sokat gyakorol tanítványaival -, így méltónak érezte magát, hogy elinduljon a 2004-es Mesterek Világbajnokságán. A Világbajnokságot 2004. június 30.-július 3. között rendezték meg Bécsben, +100 kg-ban világbajnok lett.

1997-ben megalapította a Békés Megye Judójáért Alapítványt, melynek keretein belül újraélesztette Békéscsaba városában a cselgáncsot. 2001-ben ezen alapítvány átalakult Békés megyei Kano Judo Sportegyesületté, a jelen időszakban is ennek az egyesületnek az elnöke és vezető edzője.

A 2000-es évek végén is több mint 120 tanítvánnyal foglalkozott, akik között fokozatosan mutatkoztak országos és nemzetközi eredmények. Gyáni nem titkolt célkitűzése, hogy olimpikont neveljen Békéscsabán, aki újra nevessé teszi a várost.

Gyakorlati képzés helyszíne: BM Kano Judo SE 5600 Békéscsaba, Petőfi u. 2.

Felvételi követelmény:

  • Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
  • Szakmai előképzettség: judo sportoktatói szakképesítés vagy 5 év szakmai gyakorlat (sportági szakszövetség igazolja)
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: belépéshez szükséges feltétel minimum 1. kyu övfokozat megléte, valamint sportági jártasság igazolása és az országos sportági szakszövetség tagsága és ajánlása szükséges.

Letölthető dokumentumok

Jelentkezési lap

Egyesületi/Országos igazolás

Foglalkozás eü-i igazolás

Judo programkövetelmény

Szakmai képzéssel megszerezhető szakképesítés

Megnevezése: Sportedző (judo sportágban)

Szintjének besorolása:

  • Az Európai Képesítési Keretrendszer (EKKR) szerint: 5
  • A Magyar Képesítési Keretrendszer (MKKR) szerint: 5
  • A Digitális Kompetencia Keretrendszer szerint: 5
Gyáni János