10145066 számú Sportedző (ökölvívás sportágban)

Oktatók: Surman Zoltán, Ifj. Surman Zoltán

Az ökölvívással igen korán megismerkedett, még az általános iskola megkezdése előtt, tehát 6-7 évesen. Ezt követően kisebb-nagyobb kihagyásokkal szinte minden edzésen részt vett és így indulhatott amatőr pályafutása 1989-ben, első hivatalos mérkőzésére 1989. március 14-én került sor Mezőberényben, az akkori Békés megyei bajnokságon, amit meg is nyert. Amatőr ökölvívóként a Magyar Válogatott tagja volt. Többször volt magyar (Országos) bajnoki dobogós és több nemzetközi tornát nyert.

Amatőr egyesületei a Békési Torna Egylet és a Kecskeméti Sport Club voltak. Profi pályafutása 2001. december 14-én kezdődött Budapesten. 2009. szeptemberében megvívott a Szlovák Nemzetközi Bajnoki címért, amit sikeresen elnyert, viszont megjegyzendő, hogy a 10 menetre kiírt mérkőzés 2 menetében egyik ütésváltásnál eltört bal kézközép csontja, és így folytatta a mérkőzést, amelyet a 6. menetben sikerült idő előtt befejeznie. 2013. december 7-én vívott meg a WBU (World Boxing Union) világbajnoki címéért, amelyet 12 menetben egyhangú pontozással nyert el egy olasz versenyző ellen. Mindemellett Békés város első profi ökölvívója és első bajnoki címmel rendelkező profi ökölvívója is egyben. A profi ökölvívásban használt beceneve: Suriboy

Professzionális ökölvívó klubjai időrendben: Polish Box Promotion (Lengyelország), Profi Box Promotion (Magyarország), Lauri Box Promotion (Olaszország).

2004 szeptemberétől gyerekeket kezdett el tanítani az ökölvívás rejtelmeire és ezt követően 2005 tavaszán megalapította a Surman Box Club Ökölvívó egyesületet, majd 2015-ben a Surman Event Kft-t, amely profi ökölvívó klubot üzemeltet.

Életéről több kisebb-nagyobb televíziós csatorna forgatott dokumentum filmeket, ebből kiemelendő a 2014. október 3-án, az M1 Televízió által leadott, majd 2014. október 6-án a Duna Televízió által megismételt "Életkerék" című műsor.

Gyakorlati képzés helyszíne: Surman Box Club 5600 Békéscsaba, Andrássy út 37-43. (Csaba Center)

Felvételi követelmény:

  • Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: Az országos sportági szakszövetség (Magyar Ökölvívó Szakszövetség) részéről – a honlapján közzétett - szakmai szempontok szerinti sportági jártasság igazolása, szakmai ajánlás szükséges. A sportági igazolás és/vagy ajánlás kitér, az egyes különleges feltételeket érintős esetekre is, mint pl.: hallássérült, vagy más fogyatékkal élő személyek eseteire is.

Letölthető dokumentumok

Jelentkezési lap

Egyesületi/Országos igazolás

Foglalkozás eü-i igazolás

Ökölvívás programkövetelmény

Szakmai képzéssel megszerezhető szakképesítés

Megnevezése: Sportedző (ökölvívás sportágban)

Szintjének besorolása:

  • Az Európai Képesítési Keretrendszer (EKKR) szerint: 5
  • A Magyar Képesítési Keretrendszer (MKKR) szerint: 5
  • A Digitális Kompetencia Keretrendszer szerint: 5
Surman